Vi befinner oss i Jordbro, en stadsdel som började växa fram under 60 talet och som länge stått orört från arkitekternas hand. Projektet är att rita ett nytt bibliotek i Jordbro, där en ombyggnad av Jordbro centrum pågår med en ny detaljplan. Projektet har en bestämd tomt och ett lokalprogram att förhålla sig till.
“Jordbro blir annorlunda” sa de när byggnationerna påbörjades, det skulle bli “något av lugn småstadskaraktär: trevåningslängor varvas med småhuslängor med parkstråk emellan” ett bostadsområde som “sluter kring ett lågbyggt centrum”. Men så där 60 år senare har Jordbro tappat delar av sitt nyskapande hopp. De varierade bostads typerna och det grönskande stråken finns kvar, men mycket annat har förfallit. Det som en gång var ett modernt centrum står nu ensamt och kvarglömt. Husen som en gång omringade och ledde besökare till centrum står nu som barriärer mellan jordbro och dess omgivning. I Jordbro har arkitekturen länge varit en bidragande faktor till otrygghet.
I studien “Platsen där jag bor” av Anna Ulfstrand berättar Jordbro borna om sitt hem. De tycker om sitt hem, de ser det positiva, de grönskande stadsrummen och fokuset på barnen, men de pekar alla på att något saknas, en naturlig och säker mötesplats. Många strosar runt på gatorna, i synnerhet ungdomar, utan någon säker plats att ta vägen.
Biblioteket Synvinkeln utgår huvudsakligen från vad Jordbro borna pekar på som positivt och negativt med Jordbro. Biblioteket ska vara en trygg och öppen mötesplats, med ungdomarna i fokus, och där Jordbros positiva karaktärer lyfts fram. För att ta fram ett bibliotek där trygghet och välkomnandet är ledande faktorer har jag framför allt arbetat med öppenhet och de människor som ska bruka biblioteket.
21 September 2020 – 10 December 2020